Saffransbullar
Lovade Karin att lägga upp receptet på de saffransbullar jag bjöd på på förjuntafesten i lördags :)
Bulldeg:
50 g jäst
5 dl mjölk 3%
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
1 g saffran (2 kuvert)
1 tsk salt
ca. 16 dl vetemjöl
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling
Mandelfyllning:
350 g rumstempererat smör
200 g mandelmassa
90 g strösocker
Blanda in smöret i mandelmassan, lite i taget annars blir det klumpar. Blanda sedan i sockret.
Gör så här:
1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
7. Dela degen på två eller tre bitar och kavla ut var för sig.
8. Bred på fyllningen och rulla ihop degen och skär ca. 2 cm breda bitar. Lägg på bakplåt eller i bullformar.
9. Låt jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
10. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.
Var så god att njuta! :)
Bulldeg:
50 g jäst
5 dl mjölk 3%
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
1 g saffran (2 kuvert)
1 tsk salt
ca. 16 dl vetemjöl
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling
Mandelfyllning:
350 g rumstempererat smör
200 g mandelmassa
90 g strösocker
Blanda in smöret i mandelmassan, lite i taget annars blir det klumpar. Blanda sedan i sockret.
Gör så här:
1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
7. Dela degen på två eller tre bitar och kavla ut var för sig.
8. Bred på fyllningen och rulla ihop degen och skär ca. 2 cm breda bitar. Lägg på bakplåt eller i bullformar.
9. Låt jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
10. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.
Var så god att njuta! :)
Kommentarer
Postat av: Karin
Hurraa!!
Trackback