från surdeg till glädjekänslor
Surdeg av vete.
Länge har jag velat göra surdeg. Jag har längtat lite med en känsla av att få göra det förbjudna. Aldrig annars är det ju okej att lämna mat framme flera dygn i sträck. Och aldrig annars är det okej att sedan tillaga den, eller som i det här fallet baka med den.
Jag gjorde en surdeg av råg och en av vete. Recepten tog jag från Leila Lindholms bok One more slice, de tog fem dygn att framställa. Surdegarna kan sparas länge i kylskåp om man "matar" dem då och då, ca: en gång i veckan.
Nu till utbakningen.
Det var med spänning och förväntan som jag omvandlade vårt kök till ett bageri och drog fram allsköns alla mjölsorter och satte igång. Jag startade med vetedegen och drog mig till minnes att jag läst att man ska akta sig för att överanvända mjöl till surdegar då det behöver vara lite kladdigt för att det ska bli ett gott resultat. Vilket kladd! Jag höll på att tappa gajsten totalt och bli en surdeg själv, men när bröden väl var i ugnen och började ta färg och form var det.... total glädjekänsla. Vilka brön!
Juntans fika nu på onsdag.
Kommentarer
Trackback